La marginea Iașului a răsărit o fabrică 100% românească dar care arată ca-n Japonia.
Liniile de la Electra sunt aproape complet automatizate, producția de circuite imprimate este extrem de performantă iar mai bine de 50% din ”recoltă” merge la export. Atenție,
export pe piețe superpretențioase (cu Germania în frunte),
semn clar că la Electra se lucrează ”ca-n Japonia”. ”
Ne pregătim să aducem și 10 roboți.
Glumind un pic, ei sunt idealul pentru că nu cer concedii și nici măriri de salarii. Acum serios vorbind,
deși investiția e mare amortizarea unui robot se face cam într-un an”, a spus fondatorul și acționarul majoritar al Electra, Marian Berdan.
Fabrică desenată de fiica patronului
”Am investit peste 7,5 milioane euro în construcția fabricii de la Miroslava. E de 3 ori mai mare decât cea din zona Tudor Vladimirescu. Marea mea mândrie este că noua fabrică a fost proiectată de fata mea. Alexandra a și fost premiată pentru acest proiect de Romanian Business Award”, se laudă Marian Berdan.
Extrem de meticulos, acesta a monitorizat în permanență șantierul ținând din scurt investiția. ”Eu făceam săptămânal ședințe prin care monitorizam costurile, știam la milimetru ce resurse au fost alocate și pe ce dau banii”, a admis el.
Este de 20 de ani nr 1 în România
Fondatorul Electra - Marian Berdan - este un inginer cam ”nebun” ce a visat încă din 1991 producție industrială, cercetare, export. A dat lovitura la sfârșitul anuilor 90 când efectiv a cucerit România cu, acum, banalul interfon. ”Aveam 75% din piața de interfoane din țară”, a rememorat Berdan.
Ulterior, Electra a evoluat din ”cel mai important producător român de interfoane” în ”producător de sisteme inteligente pentru locuinţe”. Vinde tot felul de chestii electronice în toată lumea bifând până acum aproape jumătate de glob. ”Am vândut recent videointerfoane în Africa de Nord, am deschis o reprezentanță și în Mexic, dar baza rămân Germania, Austria, în general Europa de Vest”, povestește Berdan.